Is er informatie over de bersiapperiode?

Tijdens de Bersiapperiode woonden wij in Meester Cornelis, Batavia. Ik kan me herinneren dat we in huis moesten blijven omdat het buiten te gevaarlijk was. Er vonden moord- en schietpartijen plaats en mensen werden gekidnapt. We zijn door Ghurka's naar het Tiende Bataljon geëvacueerd. Hoewel we er door Molukse militairen werden beschermd, was het ook daar niet helemaal veilig en vonden beschietingen plaats. In de geschiedenisboeken lees ik hier weinig over. Heeft het archief informatie over de Bersiaptijd?

Digitale Collectie

In de Digitale Collectie zijn stukken aanwezig die informatie geven over deze periode. Vooral in de stukken uit de National Archives in Engeland vindt u veel gegevens. Binnen deze stukken kunt u bijvoorbeeld zoeken op de trefwoorden ‘Batavia', ‘Meester Cornelis' of ‘Moluccan troops'. Het blok ‘Brits Indische Divisies' in de toegang 2.13.132 (archief Strijdkrachten Nederlands-Indië) is ook veel gedetailleerde informatie te vinden.

Raadpleegbaar op de studiezaal

In de toegang 2.10.62 (archief NEFIS/CMI) geven de inventarisnummers 999, 1000 en 1001 (Rapporten van de Afdeling Intelligence en Loyaliteitsonderzoek AMACAB te Batavia, 1945-1946) gedetailleerde informatie.